Czy dieta może wpłynąć na uniknięcie kontuzji?
Dieta niestety nie sprawi, że unikniemy kontuzji, jednak sposób odżywiania oraz odpowiednia suplementacja mają kolosalne znaczenie przed kontuzją, a także po niej – w czasie leczenia i rehabilitacji. Aby uniknąć kontuzji powinniśmy zawsze pamiętać o odpowiedniej rozgrzewce, rozciąganiu, a przede wszystkim zachować rozsądek na treningu – jednak w wielu sytuacjach i tak nie jesteśmy w stanie jej zapobiec. Natomiast świadomość znaczenia odpowiedniej diety – tego jak bardzo wspomaga nasz organizm na wielu płaszczyznach i przyczynia się do szybszego powrotu do sportu po kontuzjach, powinna być dla nas motywacją do jej stosowania, na co dzień.
Z punktu widzenia stawów i kości sposób odżywiania ma znaczenie w utrzymaniu odpowiedniego ich stanu, wzmacnianiu ich, zwiększaniu ich odporności na przeciążenia, przyspieszaniu regeneracji potreningowej oraz utrzymaniu odpowiedniej jakości mazi stawowej. Właściwa dieta może sprawić, że jeśli już dojdzie do kontuzji, to będzie ona lżejsza i skróci się tym samym okres, jakiego będziemy potrzebować na regenerację i powrót do zdrowia oraz ponownego uprawiania sportu. Poza tym należy pamiętać o tym, że im lepszy jest stan naszych mięśni i kości, tym łatwiej przebiega rehabilitacja, a to też jest związane ze sposobem odżywiania i ma bezpośredni wpływ na proces leczenia kontuzji. Składniki diety mogą też regulować stany zapalnych powstające w stawach, będące nieodłącznym elementem kontuzji i naturalnym procesem samoleczenia się organizmu, ale często niestety wymykające się spod kontroli organizmu.
Co jeść, aby dostarczyć naszym stawom, kościom i mięśniom wszystkiego, czego potrzebują?
W naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty nabiałowe, takie jak białe sery, jogurty czy kefiry. Poza tym warto dodawać do dań naturalne oleje roślinne najlepiej tłoczone na zimno, takie jak olej lniany, oliwa z oliwek extra virgin czy olej rzepakowy. Również niezwykle wartościowym dodatkiem, o którym często zapominamy są bakalie – orzechy czy nasiona słonecznika oraz dyni, a także suszone owoce. Warto również stosować zasadę 5D, czyli pięć razy dziennie warzywa lub owoce. Co najmniej trzy razy w tygodniu w naszej diecie powinny znaleźć się także tłuste ryby, takie jak łosoś czy halibut. Stosujmy również jak najwięcej naturalnych przypraw takich jak kurkuma, imbir czy różne świeże i suszone zioła. Ogromne znaczenie ma również odpowiedni poziom nawodnienia.
Czy nadmierna masa ciała ma negatywny wpływ na układ ruchu?
Masa naszego ciała, jeśli jest zbyt duża, stanowi dodatkowe obciążenie dla stawów, więc z punku widzenia odżywiania ważne jest nie tylko pokrycie zapotrzebowania na składniki pokarmowe, ale także normalizacja masy ciała. Udowodniono, że masa tkanki tłuszczowej intensyfikuje obciążenia wywierane na stawy zwłaszcza w trakcie wysiłku fizycznego, co zwiększa ryzyko występowania stanów zapalnych. Tkanka tłuszczowa jest postrzegana obecnie, jako narząd wydzielania wewnętrznego. Przez komórki tłuszczowe uwalniane są czynniki zapalne oraz biorące udział w uszkodzeniach chrząstki.
Jakie produkty szkodzą najbardziej?
W diecie najlepiej maksymalnie ograniczyć wszelkie produkty wysokoprzetworzone, zawierające sztuczne dodatki i konserwanty. Poza tym, jeśli naprawdę chcemy wzmacniać żywieniem nie tylko nasze stawy i kości, ale cały organizm powinniśmy starać się wyeliminować całkowicie kwasy tłuszczowe trans, które w szeregu negatywnego oddziaływania na nasz organizm wykazują wysokie działanie prozapalne. Znajdują się one głównie w produktach typu fast-food, frytkach, chipsach, oraz w twardych margarynach i wyrobach ciastkarskich. Negatywny wpływ na nasz układ ruchu ma również spożywany w nadmiernych ilościach alkohol oraz inne używki.
Czy istnieje przepis na sukces?
Kluczem jest spożywanie naturalnych produktów w jak najmniejszym stopniu przetworzonych ze wszystkich grup pokarmowych. Niestety nie jest łatwo w obecnych czasach odżywiać się tak, jak potrzebuje tego nasz organizm. Z tego względu warto rozważyć uzupełnienie naszej diety naturalną suplementacją. Poza tym wkraczanie na drogę zdrowego odżywiania nie zawsze przynosi efekty od razu. Pamiętajmy jednak o tym, że zgodnie z przysłowiem „jesteś tym, co jesz” każdy pokarm, jaki spożywamy w ciągu dnia nasz organizm zamienia na materiał budulcowy bądź energetyczny. Warto się nad tym zastanowić, kiedy robimy zakupy, przygotowujemy danie czy wybieramy miejsce, w którym zamierzamy zjeść posiłek.